Σακχαρώδης διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια περίπλοκη πάθηση, εννοώντας ένα ανεβασμένο επίπεδο σακχάρου στο αίμα. Είναι, όμως, νόσος με την οποία μπορείτε να ζείτε πολλά χρόνια πολύ καλά και χωρίς επιπλοκές.

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε μια μικρή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα, γιατί μας χρειάζεται για ενέργεια. Τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα ενός φυσιολογικού ατόμου μετά από νηστεία 8 ωρών είναι χαμηλότερα από 100 mg/dl. Η αύξηση της γλυκόζης στο αίμα είναι αναμενόμενη κατά τη λήψη τροφής. Ωστόσο σε ένα φυσιολογικό άτομο τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 140 mg/dl 2 ώρες μετά το γεύμα.
Στους διαβητικούς τα επίπεδα της γλυκόζης υπερβαίνουν τα 126 mg/dl μετά από οκτάωρη νηστεία, ενώ 2 ώρες μετά το γεύμα το σάκχαρο μπορεί να είναι πάνω από 200 mg/dl.

 Πως θα μάθετε αν έχετε σακχαρώδη διαβήτη;

Ο καθένας μπορεί να γίνει διαβητικός (νέοι, ενήλικες, έγκυες γυναίκες, άνδρες, γυναίκες, παιδιά). Οι στατιστικές δείχνουν όμως ότι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, έχει μεγαλύτερη προτίμηση στους ανθρώπους άνω των 45 ετών και στους υπέρβαρους.

  • Μια αιτία σχετικά συχνή που ευθύνεται για το σακχαρώδη διαβήτη είναι η γενετική προδιάθεση. (Αν ο γονείς σας είχαν παρουσιάσει σακχαρώδη διαβήτη, είναι πολύ πιθανόν να παρουσιάσετε κι εσείς). Γι΄ αυτό, μην περιμένετε να παρουσιάσετε κάποιο σύμπτωμα για να το ερευνήσετε. Καθιερώστε μια ετήσια ανάλυση αίματος κι αν είστε πάνω από 50 ετών και είστε παχύσαρκοι, κάντε ανάλυση αίματος κάθε έξι μήνες.
  • Όταν το σάκχαρο του αίματος το πρωϊ, μετά από νηστεία, είναι ίσο με 126 mg/dl ή υψηλότερο και αυτό επιβεβαιωθεί και σε δεύτερη μέτρηση κάποια άλλη ημέρα, τότε υπάρχει επίσημα σακχαρώδης διαβήτης.
  • Αν βρείτε επίπεδα σακχάρου ίσα με 200 mg/dl ή μεγαλύτερα κατά την πραγματοποίηση μίας τυχαίας μέτρησης (ανεξάρτητα από την ώρα ή από το αν έχετε φάει) και επίσης έχετε τα κλασικά συμπτώματα του σακχαρώδους διαβήτη (βλ. Παρακάτω) τότε πάλι μπαίνει επίσημα η διάγνωση της νόσου.
  • Ακόμη αν κάνετε εξέταση ανοχής στη γλυκόζη και διαπιστωθεί ότι τα επίπεδα της είναι ίσα με 200 mg/dl ή υψηλότερα στις 2 ώρες, η διάγνωση είναι επίσης βέβαιη.

Για την εξέταση Ανοχής στη Γλυκόζη, θα πρέπει να είστε νηστικοί 12 ώρες. Σας παίρνουν αίμα, μετράνε το σάκχαρό σας και μετά πίνετε 75 γρ. γλυκόζης διαλυμένη σε ένα ποτήρι νερό. Στη συνέχεια γίνεται αιμοληψία σε 60 λεπτά και σε 2 ώρες και γίνεται μέτρηση του σακχάρου σας. Το σάκχαρό σας θα πρέπει να είναι χαμηλότερο από 140 mg/dl 2 ώρες μετά τη λήψη της γλυκόζης. Αν το σάκχαρό σας είναι μεγαλύτερο από 200 mg/dl, τότε έχετε σακχαρώδη διαβήτη και θα χρειαστείτε, εκτός από μια σωστή διατροφή και άσκηση, σίγουρα φαρμακευτική αγωγή, την οποία θα καθορίσει ο διαβητολόγος σας.

Ίσως ο γιατρός σας ζητήσει να κάνετε ακόμα μια εξέταση, την Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη, που δείχνει τον μέσο όρο διακύμανσης του σακχάρου στο αίμα τις τελευταίες 8 με 10 εβδομάδες.
Οι τιμές της γλυκοζιωμένης αιμοσφαιρίνης φυσιολογικά είναι 4 – 6% (ή <5,7%).

Τι συμβαίνει όμως όταν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα ενός νηστικού ατόμου είναι υψηλότερα από 100 mg/dl αλλά χαμηλότερα από 126 mg/dl, ή όταν κατά την πραγματοποίηση της εξέτασης ανοχής στη γλυκόζη βρεθούν επίπεδα μεταξύ 140 και 200 mg/dl στις 2 ώρες;

Σε αυτήν την περίπτωση το άτομο δεν θεωρείται διαβητικό. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται προδιαβήτης και υπάρχει πιθανότητα να εξελιχθεί σε σακχαρώδη διαβήτη. Η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας αλλά και η υιοθέτηση κάποιων αλλαγών στο τρόπο ζωής σας μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες για την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη.

Η ανθυγιεινή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση σακχαρώδη διαβήτη καθώς οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους. Η παχυσαρκία με τη σειρά της συνδέεται με την εμφάνιση ινσουλινοαντίστασης που αποτελεί μία βασική αιτία του σακχαρώδη διαβήτη

Πόσους τύπους σακχαρώδη διαβήτη έχουμε;

Στους διαβητικούς, το πάγκρεας είτε δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη, είτε παράγει σε μικρότερη ποσότητα από αυτή που χρειάζεται ο οργανισμός, είτε παράγει ινσουλίνη η οποία δεν μπορεί να δράσει σωστά (αντίσταση στην ινσουλίνη).

  • Όταν το πάγκρεας δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη, τότε ο ασθενής έχει σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Τα άτομα με αυτόν τον τύπο πρέπει να κάνουν καθημερινά ενέσεις ινσουλίνης.
  • Όταν το πάγκρεας παράγει μια μικρή ποσότητα ινσουλίνης, ή όταν ο οργανισμός για διάφορες αιτίες δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη που παράγει το πάγκρεας, τότε ο ασθενής έχει σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Ο συγκεκριμένος τύπος σακχαρώδη διαβήτη σχετίζεται συχνά με την παχυσαρκία.Τα άτομα με αυτόν τον τύπο σακχαρώδη διαβήτη δεν χρειάζονται ινσουλίνη τουλάχιστον αρχικά, αλλά πρέπει να συντονίζουν τη θεραπεία τους με αντιδιαβητικά χάπια. Είναι πιθανόν οι ασθενείς αυτοί να καταλήξουν στην ινσουλίνη ή στο συνδυασμό ινσουλίνης και χαπιών.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον Διαβητολόγο

Αν έχετε “ύποπτα” συμπτώματα ή κάποιους προδιαθεσικούς παράγοντες, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε έναν διαβητολόγο, γιατί αν ακολουθήσετε τις οδηγίες του είναι πιθανόν να αποφύγετε τη νόσο.

Αλλά και αν ακόμα αποδειχθεί ότι έχετε σακχαρώδη διαβήτη, η έγκαιρη διάγνωσή του κι η σωστή αντιμετώπισή του θα σας βοηθήσει να μην υποστείτε τις σοβαρές επιπλοκές του.

Πότε είναι απαραίτητη η ινσουλίνη;

Για να ρυθμιστεί ο σακχαρώδη διαβήτης τύπου 2, χρειάζεται εκτός από τη δίαιτα και την άσκηση έγκαιρη χορήγηση φαρμάκων. Ινσουλίνη μπορεί να χρειασθεί κατά την κύηση, μετά από κάποια βαριά λοίμωξη ή εγχείρηση ή όταν δεν είναι δυνατή η ρύθμιση του σακχάρου σας με συνδυασμό δισκίων. Αν έχετε όμως σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, η λήψη ινσουλίνης είναι απαραίτητη.

Βίντεο

Η παθολογία συνεργάζεται και... περιποιεί τον διαβήτη. Mετά τον COVID-19 η καθημερινότητα του ατόμου με διαβήτη

 

Programma2022

 

Διαβητολογικό Κέντρο - Metropolitan

entypoMetropolitanBanner