Η γρίπη είναι μια νόσος που ωφείλεται σε ιούς και προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα και τους μύες κυρίως.
Η λοίμωξη απο τους ιούς της γρίπης όπως και από πολλούς άλλους ιούς δημιουργεί έντονο στρές στο σώμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα σάκχαρα στο αίμα, αλλά και σε άλλες πιο σοβαρές επιπλοκές αν δεν ληφθούν σοβαρά τα συμπτώματα (Ξεκούραση, σωστή διατροφή, επικοινωνία με τον γιατρό...).
Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης
- Πυρετός (συνήθως υψηλός, μέση διάρκεια 3-5 ημέρες)
- Σοβαρές μυαλγίες και πόνοι στις αρθρώσεις, καύσο και πόνο γύρω απο τα μάτια
- Πονοκέφαλος και ερυθρότητα στα μάτια
- Συνάχι, πονόλαιμος, ξερός βήχας
- Υπνηλία, εύκολη κόπωση,
- Γενική κακουχία και εξάντληση.
Ποια φάρμακα μπορώ να πάρω για να προλάβω και ποια αν έχω ήδη γρίπη
Πρόληψη σημαίνει
- Αποφεύγω κλειστούς χώρους σε περιόδους έξαρσης,
- Εμβολιάζομαι με το εποχικό εμβόλιο γρίπης (φθάνει 1 εμβολιασμός το έτος)
- Διατηρώ τα σάκχαρα μου χαμηλά, και κρατώ το σώμα μου σε καλή φυσική κατάσταση.
Σκευάσματα με βιταμίνη C δεν έχουν αποδειχθεί σε μελέτες ότι βελτιώνουν τα συμπτώματα, η μειώνουν τις μέρες νόσησης, αντιθέτως κατανάλωση φρέσκων λαχανικών και φρούτων με μέτρο μπορεί να βοηθήσει καλύτερα.
Σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για επιπλοκές το φάρμακο OSELTAMIVIR ( TAMIFLU ) μπορεί να χορηγηθεί προληπτικά η και θεραπευτικά από τον ιατρό τους.
Προσοχή Κανένα φαρμακευτικό σκεύασμα απο αυτά που χορηγούνται χωρίς συνταγή απο τα φαρμακεία δεν θεραπεύει την γρίπη. Τα σκευάσματα αυτά υποτίθεται πως βοηθούν τα συμπτωμάτα αλλά λογω πιθανών παρενεργειών τα άτομα με διαβήτη καλό είναι να τα αποφεύγουν.
Απλά αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα συμπτώματα. Το καλύτερο αποσυμφορητικό για την μύτη είναι τα διάφορα αλατούχα σπρευ που μπορεί κανείς να βρει στα φαρμακεία η να παρασκευάσει μόνος του.
Σιρόπια για τον βήχα γενικά δεν προσφέρουν περισσότερα απο μία καλή ενυδάτωση και χρειάζεται έλεγχος να μην περιέχουν υψηλές ποσότητες σάκχαρης η φρουκτόζης.
Ποσό συχνά πρέπει να ελέγχω το σάκχαρό μου
Οσοι θεραπεύονται με ινσουλίνη πρέπει να μετρούν το σάκχαρο τους κάθε 3-4 ώρες ιδίως αν έχουν υψηλό πυρετό. Θα πρέπει να προσπαθούν να διατηρούν το σάκχαρο τους σε τιμές μικρότερες του 200 η καλύτερα του 180mg/dl αλλά και να αποφεύγουν τις υπογλυκαιμίες.
Οσοι θεραπεύονται με δισκία καλο είναι αν μετριούνται να παρακολουθούν τα μεταγευματικά τους σάκχαρα (2 ώρες μετά τα κύρια γεύματα) τα οποία καλό θα είναι νάναι μικρότερα του 180mg/dl.
Καλό είναι παρά την πιθανή ανορεξία να μην παραλείπονται γεύματα και άφθονη λήψη πάσης φύσεως υγρών (με προσοχή για όσα ανεβάζουν το σάκχαρο πχ φυσικοί χυμοί)
Ποτέ πρέπει να επισκεφτούμε γιατρό
- Οταν ο πυρετός επιμένει αμείωτος μετά απο 4-5 ημέρες η όταν δεν ανταποκρίνεται στη χρήση αντιπυρετικών χωρίς να υποχωρεί σε τιμές μικρότερες του 37,5- 38 οC μέσα στο 24/ωρο .
- Οταν οι τιμές του σακχάρου παρα τις προσπάθειες παραμένουν περισσότερο απο 2-3 ημέρες μεγαλύτερες 200mg/dl, η όταν έχουμε συμπτώματα απο τον διαβήτη με πολυουρία- πολυδιψια και έντονη κόπωση.
- Οταν περίεργη υπνηλία και σύγχυση εμφανίζονται.
- Οταν δύσπνοια, βάρος στο στήθος με γρήγορη και κοντή ανάσα εμφανίζονται απότομα και χειροτερεύουν προοδευτικά.
- Οταν ανιχνευούμε πύον στις αμυγδαλές με υψηλό πυρετό που δεν υποχωρεί εύκολα.
Αντιβίωση και γρίπη
Η αντιβίωση γενικά δεν βοηθά στην γρίπη, τουναντίον αν χρησιμοποιηθεί λάθος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Συμβουλευθείται τον γιατρό σας για μια τόσο σοβαρή απόφαση!