Συμπτώματα Διαβήτη

Τα συμπτώματα του διαβήτη είναι:

  • Πολυουρία (πολλά ούρα). Προκαλείται από την υπερβολική ποσότητα σακχάρου στο αίμα που δεν μπορεί να απορροφηθεί κι έτσι περνά από τα νεφρά και παρασύρει μαζί του πολύ νερό.
  • Πολυδιψία (έντονη δίψα). Είναι αποτέλεσμα της πολυουρίας. Εφόσον ο οργανισμός χάνει πολύ νερό με τα πολλά ούρα, φυσικό επακόλουθο είναι να δημιουργείται επίμονη δίψα.
  • Πολυφαγία (μεγάλη όρεξη για φαγητό). Εμφανίζεται γιατί η γλυκόζη δεν μπορεί να απορροφηθεί από τον οργανισμό για να του δώσει ενέργεια κι έτσι ο οργανισμός αναγκάζεται να χρησιμοποιεί τα αποθέματά του, με αποτέλεσμα να ζητά συνέχεια τροφή για να τα συμπληρώσει. Η πολυφαγία όμως δημιουργεί παραπανίσιο βάρος σώματος που αυξάνει τα προβλήματα (ανάγκη για περισσότερη ινσουλίνη).
  • Άλλα συμπτώματα του διάβητη είναι: Εύκολη κούραση, ατονία, μολύνσεις, λοιμώξεις που υποχωρούν δύσκολα, θολή όραση, φαγούρα στα γεννητικά όργανα, ευερεθιστότητα, στυτική δυσλειτουργία, έντονοι πόνοι στα πόδια και στα δάχτυλα, με ένα ιδιαίτερο πόνο στις κνήμες.

Ωστόσο οι περισσότεροι διαβητικοί δεν παρουσιάζουν κανένα απολύτως σύμπτωμα και η διάγνωση συχνά γίνεται τυχαία και μάλιστα αρκετό καιρό μετά την “έναρξη” του διαβήτη. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικός ο προληπτικός έλεγχος.

Όλοι μας έχουμε μία μικρή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα, γιατί χρειάζεται στον άνθρωπο για ενέργεια. Τα επίπεδα της γλυκόζης σε ένα νηστικό άτομο πρέπει να είναι κάτω από 100 mg/dl

Βίντεο

Η παθολογία συνεργάζεται και... περιποιεί τον διαβήτη. Mετά τον COVID-19 η καθημερινότητα του ατόμου με διαβήτη

 

Programma2022

 

Διαβητολογικό Κέντρο - Metropolitan

entypoMetropolitanBanner