Ο διαβήτης επηρεάζει σχεδόν σε ίσους αριθμούς γυναίκες και άνδρες. Ωστόσο, ο διαβήτης επηρεάζει τις γυναίκες διαφορετικά από τους άνδρες.
Σε σύγκριση με τους άνδρες με διαβήτη, οι γυναίκες με διαβήτη έχουν:
- Μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Η καρδιαγγειακή νόσος δυστυχώς είναι η πιο κοινή επιπλοκή του διαβήτη.
- Χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης και χειρότερη ποιότητα ζωής μετά από καρδιακή προσβολή
- Μεγαλύτερο κίνδυνο για νεφρική νόσο και τύφλωση
- Μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάθλιψη. Η κατάθλιψη, επηρεάζει διπλάσιες γυναίκες από τους άνδρες, αυξάνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη στις γυναίκες.
- Προβλήματα στην κύηση αλλά και δυσκολίες στην σύλληψη
Πώς διαφέρει λοιπόν ο διαβήτης για τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες;
Καρδιαγγειακός Κίνδυνος
Ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (η πιο συχνή επιπλοκή του διαβήτη) κατά περίπου τέσσερις με έξι φορές στις γυναίκες αλλά μόνο περίπου δύο με τέσσερις φορές στους άνδρες και δυστυχώς οι γυναίκες έχουν χειρότερα αποτελέσματα μετά από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.
Όχι μόνο ο διαβήτης είναι διαφορετικός για τις γυναίκες, είναι διαφορετικός και μεταξύ των γυναικών - οι Αφροαμερικανές, οι Ισπανόφωνες/Λατίνες, οι Ινδιάνες/Ιθαγενείς της Αλάσκας και οι Ασιάτισσες/Νησιώτισσες του Ειρηνικού είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη από τις λευκές γυναίκες.
Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεστε τον διαβήτη μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, αλλά και συχνά χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση ανάλογα με το φύλο. Ας δούμε κάποιες σημαντικές διαφορές
Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
Πολλές γυναίκες μπορεί να πάθουν κολπική μυκητιασική μόλυνση κάποια στιγμή, αλλά οι γυναίκες με διαβήτη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, ειδικά εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους είναι υψηλά.
Περισσότερο από το 50% των γυναικών θα εμφανίσουν ουρολοίμωξη (UTI) στη ζωή τους και ο κίνδυνος μπορεί να είναι υψηλότερος εάν έχετε διαβήτη. Οι αιτίες περιλαμβάνουν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και κακή κυκλοφορία (που μειώνει την ικανότητα του σώματός σας να καταπολεμά τις λοιμώξεις). Επίσης, ορισμένες γυναίκες έχουν άτονες ουροδόχους κύστες δηλαδή που δεν αδειάζουν εντελώς λόγω νευροπάθειας, δημιουργώντας ένα τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων.
Τι μπορείτε να κάνετε:
Για να αποτρέψετε Μυκητιασικές μολύνσεις και ουρολοιμώξεις, διατηρήστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσιολογικό. Χρειάζεται καθημερινή καθαριότητα, με χρήση ουδέτερων ή αντισηπτικών σαπουνιών, πίνετε πολύ νερό, φοράτε βαμβακερά εσώρουχα και ουρείτε συχνά αντί να περιμένετε μέχρι να γεμίσει η κύστη σας.
Εμμηνορρυσιακός κύκλος
Οι αλλαγές στα επίπεδα ορμονών ακριβώς πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου σας μπορεί να κάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα δύσκολο να προβλεφθούν. Μπορεί επίσης να έχετε μεγαλύτερες ή πιο επώδυνες περιόδους και αυξημένη διάθεση για φαγητό που μπορεί να κάνει τη διαχείριση του διαβήτη πιο δύσκολη. Μπορεί να παρατηρήσετε ένα μοτίβο με την πάροδο του χρόνου αλλά μπορεί να διαπιστώσετε ότι κάθε περίοδος είναι διαφορετική.
Τι μπορείτε να κάνετε:
Ελέγχετε συχνά το σάκχαρό σας και παρακολουθείτε τα αποτελέσματα για να δείτε αν υπάρχει κάποιο μοτίβο. Εάν χρησιμοποιείτε ινσουλίνη, μπορεί να χρειαστεί να χρειαστεί περισσότερη τις ημέρες της περιόδου. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με την αλλαγή της δόσης σας εάν χρειάζεται. Το να είστε δραστήριες τις περισσότερες μέρες, η κατανάλωση υγιεινών τροφών στις σωστές ποσότητες και ο αρκετός ύπνος μπορούν να βοηθήσουν.
Ερωτική διάθεση-Σχέσεις
Ο αρρύθμιστος μακροχρόνιος διαβήτης μπορεί να μειώσει το ενδιαφέρον για σεξ και την ικανότητά να το απολαμβάνετε. Για ορισμένες γυναίκες, η κολπική ξηρότητα μπορεί να κάνει τη σεξουαλική επαφή άβολη ή ακόμα και επώδυνη. Οι αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν νευρική βλάβη, μειωμένη ροή αίματος, λοιμώξεις και ορμονικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης.
Τι μπορείτε να κάνετε:
Φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε σεξουαλικά προβλήματα. Ενημερωθείτε για τις επιλογές σας, από τη χρήση κολπικών λιπαντικών έως την εκτέλεση ασκήσεων που μπορούν να αυξήσουν τη σεξουαλική απόκριση.
Κατά την εγκυμοσύνη
Ο διαβήτης κύησης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να αναπτυχθεί σε γυναίκες που δεν έχουν διαβήτη. Επηρεάζει το 4% έως 10% των κυήσεων στην χώρα μας κάθε χρόνο. Οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να έχει διαβήτη κύησης, αλλά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, αυτές που είναι υπέρβαρες, παχύσαρκες, είναι άνω των 35 ετών, ή έχουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 2. Η προσεκτική διαχείριση είναι σημαντική για να διασφαλιστεί μια υγιής εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό. Ο διαβήτης κύησης συνήθως υποχωρεί μετά τη γέννηση του μωρού. Ωστόσο, τουλάχιστον το 50% των γυναικών με διαβήτη κύησης, μεταγενέστερα αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2.
Τι μπορείτε να κάνετε:
Προσέξτε το βάρος σας τόσο πριν τις προσπάθειες σύλληψης, αλλά και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης Είναι σημαντικό να κάνετε εξετάσεις για διαβήτη 4 έως 12 εβδομάδες μετά τον τοκετό και να συνεχίσετε να κάνετε εξετάσεις κάθε 1 έως 3 χρόνια για να βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας βρίσκονται σε ένα υγιές εύρος. Ένα πρόγραμμα αλλαγής τρόπου ζωής, διατροφής και απώλειας βάρους έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι προλαμβάνει ή καθυστερεί σημαντικά τον διαβήτη τύπου 2.
Εμμηνόπαυση
Μετά την εμμηνόπαυση, μπορεί να πάρετε βάρος, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη αλλά και την ανάγκη για θεραπεία με ινσουλίνη στα άτομα με γνωστό Διαβήτη. Αυτή είναι επίσης μια περίοδος που μπορεί να εμφανιστούν σεξουαλικά προβλήματα, όπως κολπική ξηρότητα ή νευρική βλάβη. Ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση, γι' αυτό κάντε επιλογές υγιείς για την καρδιά που βοηθούν επίσης στη διαχείριση του διαβήτη σας, όπως η κατανάλωση υγιεινών χαμηλών θερμίδων τροφών και η τακτική άσκηση.
Με την σωστή ενημέρωση, την τακτική επικοινωνία με την θεραπευτική ομάδα, την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και την θετική στάση απέναντι στις όποιες δυσκολίες, οι γυναίκες με Σακχαρώδη Διαβήτη μπορούν να έχουν μια απόλυτα φυσιολογική και ποιοτική ζωή.