Τι περιμένουμε στο Σακχαρώδη διαβήτη τα επόμενα δέκα χρόνια. Εξελίξεις και προκλήσεις.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 8% – 10% του πληθυσμού (800 χιλιάδες – 1 εκατομμύριο) πάσχει από διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3% – 4 % που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο. Υπολογίζεται ότι:

  • Περίπου 1 στους 10 έλληνες έχει διαβήτη. Ο αριθμός των ατόμων με Διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Αν προσθέσουμε και το ποσοστό των ατόμων με ΠροΔιαβήτη, που έχουν στο στάδιο αυτό ήδη 2/πλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων σε σχέση με άτομα με φυσιολογικό σάκχαρο, τότε μιλάμε για πλέον του 25% του ελληνικού πληθυσμού άνω των 40 ετών
  • Ο Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους. Επίσης ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες νέους ακόμα και παιδιά.
  • Ο Σακχαρώδης διαβήτης έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο πράγμα που σχετίζεται με τη διατροφή και την καθιστική ζωή. Τα Ελληνόπουλα δυστυχώς ανήκουν, ιδίως τα αγόρια, στα πιο παχύσαρκα στον κόσμο
  • Οι διαβητικοί παρουσιάζουν ίδιο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου με αυτόν των μη διαβητικών που είναι μεγαλύτεροι κατά 15 χρόνια. Ο διαβήτης δηλαδή γηράσκει την καρδιά και τα αγγεία πρόωρα. 3 στα 4 άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη υπολογίζεται ότι θα υποστούν τουλάχιστον 1 καρδιαγγειακό επεισόδιο στην ζωή τους, ενώ έχουν υπερ2/πλάσιο κίνδυνο σε σχέση με τα μη Διαβητικά άτομα να είναι Θανατηφόρο
  • Ο Σακχαρώδης Διαβήτης 2/πλασιάζει τον κίνδυνο κάποιων κακοηθειών, αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, δημιουργεί προβλήματα στα μάτια, στα νεφρά, στα πόδια, στυτική δυσλειτουργία.
  • Όλες αυτές οι επιπλοκές σε μεγάλο βαθμό μπορούν να προληφθούν.

Είναι αλήθεια πως στον Σακχαρώδη Διαβήτη η έρευνα και οι εξελίξεις τα τελευταία 15 χρόνια τρέχουν με γοργούς ρυθμούς, έχοντας προσφέρει πολλές θεραπευτικές επιλογές και επαναστατική τεχνολογία, αλλά και δραματικές αλλαγές στις θεραπευτικές αντιλήψεις. Το ευχάριστο είναι ότι το μέλλον υπόσχεται πολλά και για την επόμενη 10/ετία.

Η ανακάλυψη των ινκρετινών και η θεραπευτική χρήση των αναλόγων του GLP -1 ( Liraglutide , Lixisenatide , Exenatide LAR , Dulaglutide κλπ) έχει ήδη προσφέρει αρκετά. Πλεονεκτήματα στην ρύθμιση του σακχάρου χωρίς την αύξηση του κινδύνου υπογλυκαιμίας, στην σημαντική μείωση του βάρους ( 2-12 κιλά κατά μέσο όρο) τόσο στο τύπο 2 όσο και στο τύπο 1 Το πιο σημαντικό, όπως επιβεβαιώθηκε πρόσφατα τουλάχιστον για την λιραγλουτίδη είναι η ουσιαστική μείωση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων και της νεφρικής βλάβης που προκαλεί ο Διαβήτης. Το μέλλον επιφυλάσσει εβδομαδιαίες η και μηνιαίες ενέσιμες θεραπείες, με μικρότερης διαμέτρου βελόνες και συσκευές καλύτερες για ελαχιστοποίηση του πόνου. Έτοιμοι συνδυασμοί σε μία ένεση GLP -1 με ινσουλίνη, για ευκολία, καλύτερη συμμόρφωση άρα και καλύτερη ρύθμιση κυκλοφορούν ήδη και θα αποτελέσουν το μέλλον της θεραπείας και για τους δύο τύπους Σακχαρώδη Διαβήτη. Ακόμη η εταιρεία NOVO έχει σε στάδιο δοκιμών 3α , δισκία σεμιγλουτίδης ( το πρώτο μη ενέσιμο από του στόματος GLP -1). Ινσουλίνη σε υπογλώσσιο σπρέι είναι κοντά στο να κυκλοφορήσει ενώ τα δισκία ινσουλίνης πολύ πιθανά να γίνουν πραγματικότητα στο πιο μακρινό μέλλον.

Μια νέα επίσης από του στόματος θεραπευτική κατηγορία ήρθε να προστεθεί στην θεραπευτική φαρέτρα μας. Οι αναστολείς SGLT -2. Οι θεραπευτικές δυνατότητες στην μείωση του σακχάρου δεν είναι πολύ ισχυρές (μειώνουν κατά 0,5-1% την Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη HBA 1 c ). Αυξάνοντας όμως την απέκκριση της αυξημένης γλυκόζης από το αίμα στα ούρα φαίνεται να έχουν πολλαπλά παράλληλα σημαντικά οφέλη στις σοβαρές επιπλοκές του Διαβήτη. Ήδη η εμπαγλιφλοζίνη έχει προστεθεί δυναμικά στη θεραπευτική, αποδεικνύοντας ότι όχι μόνο μειώνει δραστικά τα καρδιαγγειακά συμβάματα αλλά ασκεί νεφροπροστασία ακόμα και σε προχωρημένες διαβητικές νεφροπάθειες και επιπλέον πετυχαίνει μείωση κατά 2-4 κιλά του σωματικού βάρους. Νέα μόρια και έτοιμοι συνδυασμοί με πιθανά ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, ίσως και άπαξ ανά εβδομάδα δισκία είναι ότι μας επιφυλάσσει το μέλλον.

Το τεχνητό πάγκρεας με τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του φαίνεται ότι μέσα στην επόμενη 5/ετία θα υπάρχει στην αγορά. Ήδη κυκλοφορούν ασύρματα κλειστά συστήματα μετρητή-αντλίας ινσουλίνης που διακόπτουν αυτόματα την παροχή ινσουλίνης σε περίπτωση υπογλυκαιμίας (Σάκχαρο μικρότερο από 60 mg / dl ).

Μετρήσεις σακχάρου χωρίς τσίμπημα ιδίως για τον τύπο 1 αλλά και τον ινσουλινοθεραπευόμενο Διαβήτη, προς το παρόν είναι μη τεκμηριωμένος, συνεπάγεται κινδύνους και δεν συνίσταται . Όμως αυτή η νέα και πολύ ενδιαφέρουσα τεχνική υποδόριας μέτρησης του σακχάρου ( FLASH MONITORING ) φαίνεται να οδηγεί στο μέλλον στη δημιουργία ασύρματων συστημάτων μέτρησης, με σένσορες που θα τοποθετούνται επί μακρόν και δεν απαιτούν τακτικές μετρήσεις σακχάρου από το δάκτυλο, όπως τα υπάρχοντα ασύρματα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης ( CGMS )

Στην αγορά κυκλοφορεί ήδη ο πρώτος μετρητής αυτής της τεχνολογίας και δείχνει ότι σε αυστηρά επιλεγμένα περιστατικά μπορεί να βοηθήσει.

Μειονεκτήματα, ο σένσορας που ξεκολλά πολύ εύκολα, οι αποκλίσεις στις μετρήσεις από την πραγματική τιμή ιδίως σε ταχείες πτώσεις του σακχάρου στο αίμα, για αυτό και δεν συνιστάται η χρήση του για την αντιμετώπιση υπογλυκαιμίας. Υπάρχει περίπου 5/λεπτη καθυστέρηση στην απόκριση από την μέτρηση και είναι αρκετά υψηλό το κόστος μηνιαίας χρήσης (σχεδόν 7/πλάσιο των συμβατικών δακτυλομετρήσεων) . Το μέλλον θα φέρει πολύ πιο αξιόπιστα και με προσιτό κόστος συστήματα.

Εξελίξεις αναμένονται στην κατανόηση και οριστική θεραπεία του τύπου 1, στην πρόληψη και θεραπεία της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας που συχνά οδηγεί σε τύφλωση.

Ωστόσο όποιες και όσο και αν είναι θαυμάσιες αυτές οι εξελίξεις, τίποτα δεν αντικαθιστά τα «αγαθά κόποις κτώνται» και το «πάν μέτρον άριστον».

Το μέλλον λοιπόν για τον Σακχαρώδη Διαβήτη προμηνύεται λαμπρό Ας μην ξεχνάμε όμως… Η συστηματική έστω και μέτρια άσκηση που διατηρεί μία καλή φυσική κατάσταση. Η ολιγαρκής εγκρατής και όχι απλά υγιεινή διατροφή που οδηγεί σε φυσιολογικό για το ύψος μας βάρος. Η θετική σκέψη και η θέληση να φροντίζουμε το σώμα μας και να παίρνουμε χαρά από την ζωή. Αποτελούν αναντικατάστατο, αποτελεσματικό, φθηνό, ίσως μοναδικό συστατικό ποιοτικής μακροζωίας.

Βίντεο

Η παθολογία συνεργάζεται και... περιποιεί τον διαβήτη. Mετά τον COVID-19 η καθημερινότητα του ατόμου με διαβήτη

 

Programma2022

 

Διαβητολογικό Κέντρο - Metropolitan

entypoMetropolitanBanner