Αυτορρύθμιση Διαβήτη

Ο στόχος να έχουμε καλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν τα άτομα με διαβήτη συμμετέχουν ενεργά στην θεραπεία. Η Αυτορύθμιση με την βοήθεια μετρήσεων του σακχάρου στο αίμα (αυτομέτρηση) είναι απαραίτητη στον Διαβήτη τύπου1 η ινσουλινοεξαρτόμενο (Νεανικό), αλλά και στον ινσουλινοθεραπευόμενο τύπου2 (ενηλίκων) και σε αρκετές περιπτώσεις τύπου2 χωρίς ινσουλίνη, ιδίως αυτών που είναι αρύθμιστοι.

Δυστυχώς το 50% των ατόμων με Διαβήτη δεν γνωρίζουν οτι πρέπει να μετρούν η απλά δεν μετρούν για διάφορους λόγους τα μεταγευματικά τους σάκχαρα. Χρειάζεται αρκετή εκπαίδευση στην αυτομέτρηση ώστε καθείς να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για την υγεία του μόνος του !

Παρακολούθηση της γλυκόζης αίματος σε διαφορετικές στιγμές της ημέρας μας δίνει σημαντικές πληροφορίες

Πριν το πρωινό
Πληροφορεί αν η φαρμακευτική αγωγή 
και το φαγητό πριν τον ύπνο παρέχουν τον κατάλληλο γλυκαιμικό έλεγχο κατά τη διάρκεια της νύχτας

Πριν το γεύμα
Πληροφορεί αν το είδος του φαγητού, η ποσότητα φαγητού και η δόση ινσουλίνης είναι κατάλληλα

2 ώρες μετά τα γεύματα
Δείχνουν πώς τα γεύματα αυτά επηρέασαν τα επίπεδα 
γλυκόζης στο αίμα . Οι τιμές γλυκόζης μετά τα γεύματα είναι πολύ σημαντικές διότι θα βοήθησουν να διορθώσουμε υψηλές τιμές αλλά και να προλάβουμε μία υπογλυκαιμία.

Συχνότητα αυτομέτρησης Η ιδανική συχνότητα διαφέρει για κάθε ασθενή

Πιο συχνές μετρήσεις ενδεχομένως χρειάζονται σε περίπτωση εγκυμοσύνης (4-6 την ημέρα), ασθένειας, τραυματισμού ή/και χειρουργικής επέμβασης

Γενικά για τον τύπο 1 χρειάζονται 3-6 φορές την ημέρα. Χρειάζονται τουλάχιστον 3 μετρήσεις την ημέρα, για να προλάβει κανείς μια σοβαρή υπογλυκαιμία , αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2007.

Για τον τύπο 2 χρειάζονται απο 1-3 φορές την ημέρα μέχρι 3-7 φορές την εβδομάδα.

Μεγάλη σημασία έχει σε όλη την διαδικασία της αυτορύθμισης φυσικά και ο μετρητής γλυκόζης. Ο μετρητής πρέπει να διαθέτει ακρίβεια και επαναλιψιμότητα στις μετρήσεις, ευκολία στη χρήση του και σχεδιασμό για να βελτιώνει τη συμμόρφωση και τα αποτελέσματα σε ασθενείς με διαβήτη, ιδίως αυτούς που βρίσκονται σε θεραπεία με κάποιο σχήμα ινσουλίνης και πρέπει να μετρούν συχνά το σάκχαρo τους Στα πλαίσια αυτά της νέας γενιάς μετρητών ξεχωρίζει ο Contour® NEXT USB της Bayer

Ο μετρητής με το ενσωματωμένο λογισμικό διαχείρισης διαβήτη έχει σχεδιαστεί για να αξιοποιεί την προηγμένη τεχνολογία των νέων ταινιών μέτρησης Με τη βοήθεια αυτών των ταινιών μέτρησης , προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια η οποία ξεπερνά σημαντικά τα προτεινόμενα κριτήρια ( ISO 15197:2003).

Χάρη στον ηλεκτροχημικό μεσολαβητή που βρίσκεται στις ταινίες και την τεχνολογία πολλαπλού παλμού που διαθέτει πετυχαίνει μεγαλύτερη ακρίβεια μέτρησης, ακόμη και στα πιο χαμηλά επίπεδα γλυκόζης αίματος. Η νέα τεχνολογία διασφαλίζει επίσης ότι το σύστημα παραμένει ακριβές κάτω από ένα ευρύ φάσμα συνθηκών αποθήκευσης, διορθώνοντας το αποτέλεσμα από πολλά κοινά σφάλματα (αναιμία, κλπ)

Ο μετρητής διαθέτει ηλεκτρονική αποθήκευση δεδομένων νέας γενιάς που συμβάλει στη εύκολη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ασθενών και των γιατρών τους. Τα ηλεκτρονικά ημερολόγια βοηθούν αποτελεσματικά τους ασθενείς να αποκτήσουν καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο. Οι ασθενείς μπορούν εύκολα να χρησιμοποιήσουν τις αυτόματες σημάνσεις γευμάτων αντικαθιστώντας τις χειρόγραφες σημειώσεις οι οποίες πολύ συχνά δεν είναι κατάλληλες για τη σωστή ερμηνεία των αποτελεσμάτων, ενώ η Οπτικοποίηση των αποτελεσμάτων κάνει πολύ ευκολότερη την ερμηνεία του θεραπευτικού πλάνου Ο Contour® NEXT USB μπορεί να αποθηκεύσει έως και 2,000 αποτελέσματα μετρήσεων και είναι πολύ εύκολος στη χρήση.

Χρήσιμες Συμβουλές Αυτομέτρησης

  • Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τα χέρια μας (αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε οινόπνευμα)
  • Φροντίζουμε να σχηματίζεται μια στρογγυλή σταγόνα αίματος
  • Ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης των ταινιών και σημειώνουμε την ημερομηνία ανοίγματος στο φιαλίδιο (6 μήνες μετά το άνοιγμα καλό είναι να μην τις χρησιμοποιούμε)
  • Κλείνουμε ερμητικά το καπάκι του φιαλιδίου. Η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις ταινίες.
  • Φυλάσσουμε σε θερμοκρασία δωματίου τις ταινίες και τον μετρητή.

Βίντεο

Η παθολογία συνεργάζεται και... περιποιεί τον διαβήτη. Mετά τον COVID-19 η καθημερινότητα του ατόμου με διαβήτη

 

Programma2022

 

Διαβητολογικό Κέντρο - Metropolitan

entypoMetropolitanBanner