Πρόληψη στην Ιατρική είναι η καλυτερη, φθηνότερη και πιο αποτελεσματική προσέγγιση της Υγείας.
Σωστό και πλήρες check up δεν είναι υποχρεωτικά το ίδιο για όλους.
Το πακέτο προληπτικών εξετάσεων, δεν είναι απλά διαφορετικο για κάθε ηλικία και φύλο πρέπει ναναι μοναδικό για κάθε άνθρωπο. Είναι σωστό να εξατομικεύεται με βάση το ιατρικό αλλά και κληρονομικό ιστορικό μας,την κλινική εξέταση, και την αξιολόγηση πιθανων συμπτωμάτων που μας απασχολούν, τα οποία καλό θα είναι να τα αναφέρουμε όλα, μια που συνήθως αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο το ξεχνάμαι στη θέα του ιατρού.
Φυσικά δεν φθάνει να κάνουμε πολλές η ακριβές εξετασεις χρειάζεται εξατομίκευση, αξιολόγηση του ιστορικού, των συμπτωματων και της κλινικής εξέτασης να γίνουν στοχευμένες εξετασεις τις οποίες βεβαίως να φροντίσουμε να αξιολογηθούν σωστά απο τον Ιατρό μας κατ΄αρχήν.και ισως και απο κάποιο πιο ειδικό αν χρειάζεται μετά.
Για την τρίτη ηλικία ένα απλό βασικό check up περιλαμβανει καποιες κοινές εξετάσεις και για τα 2 φύλα και καποιες μόνο για τους ανδρες η τις γυναίκες ατομικά.
Ο προστάτης στούς άνδρες άνω των 50, απαιτεί ετήσιο υπερηχογραφικό έλεγχο και 2 φορές το χρόνο μετρηση στο αίμα του PSA.
Μαστογραφία, μέτρηση οστικής πυκνότητας, τεστ PAP και υπερηχογραφικό έλεγχο έσω γεννητικών οργάνων ετησίως για τις γυναίκες.
Οι απλοί εργαστηριακοί έλεγχοι που πρέπει να γίνονται κάθε χρόνο, συνήθως περιλαμβάνουν μετρήσεις γενικής αίματος και ούρων, σακχάρου, ουρικού οξέως,ηλεκτρολυτών, χοληστερόλης, HDL(καλή), LDL(κακη), και τριγλυκεριδίων , θυρεοιδικής λειτουργίας, νεφρικής και ηπατικής λειτουργίας και δεικτων φλεγμονής, Ανάλογα με την αξιολόγηση των ευρημάτων συμπληρωματικές αιματολογικές εξετάσεις υπάρχουν χιλιάδες.
Ας γνωρίζουμε ότι καρκινικοί δείκτες στο αίμα δεν είναι προληπτική εξέταση διοτι στα αρχικά στάδια σπανίως ανεβαίνουν, τουναντίον πολλές καλοήθεις καταστάσεις μπορεί να τους αυξήσουν για να μας δημιουργήσουν πανικό και να μας βάλουν σε μπελάδες !
Απεικονιστικα χρειάζεται ανα έτος 1 ακτινογραφία, 1 υπερηχος ανω κοιλίας και ίσως θυρεοιδους .
Μέτρηση αρτηριακής πιέσεως και ΗΚΓ αν δεν υπαρχει πρόβλημα μια δύο φορές ανα ετος, ενω το τεστ κοπωσεως επίσης αν δεν υπαρχει πρόβλημα κάθε 2 με 3 χρόνια.
Αιματολογικές εξετάσεις Λίγα λόγια για το Σακχαρώδη Διαβήτη
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι συχνός (12-14.5% του πληθυσμού), Αν κοιτάξουμε μάλιστα σε ηλικίες μεγαλύτερες των 45-55 ετών τότε μιλάμε για το 20-24% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου κάθε 4-5 συνανθρώπους άνω των 45 ετών ο ένας θα έχει Διαβήτη !
Ο σακχαρώδης διαβήτης θεωρείται απο τον λαό μας ύπουλος διότι μένει για καιρό αδιάγνωστος. Ιδίως ο τύπος 2 που για χρόνια δεν εμφανίζει συμπτώματα. Σε επιδημιολογική μελέτη που ανακοινώθηκε το 2009 στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι το 35% των διαβητικών στη χώρα δεν γνωρίζει ότι πάσχει.
Δυστυχώς η κύρια αιτία που μαθαίνουμε ότι έχουμε σακχαρώδη διαβήτη είναι οι επιπλοκές του ! Συνήθως όταν μετά από έμφραγμα η εγκεφαλικό κάνουμε εξετάσεις.
Σε μελέτη στις ΗΠΑ σε ασθενείς νοσηλευόμενους σε καρδιολογικές εντατικές το 40% εξ αυτών ήσαν διαβητικοί χωρίς να το γνωρίζουν!
Κύριος λόγος είναι ότι αρκετοί Διαβητικοί για πολύ καιρό εμφανίζουν σχεδόν φυσιολογικά πρωινά σάκχαρα νηστείας σε αντίθεση με τις μεταγευματικές τους τιμές (2 ώρες μετά τα κύρια γεύματα) που είναι παθολογικά υψηλές. Το 30% των ατόμων Με σάκχαρο νηστείας 100mg/dl μπορεί να έχει Διαβήτη η Προ διαβήτη ενω ακόμα και με σάκχαρο νηστείας 85mg/dl το 15% νά 'χει προδιαβήτη!
Είναι πολύ σημαντικό η διάγνωση και θεραπεία του ΣΔ να ξεκινήσουν νωρίς μια που σε όλες τις μελέτες φαίνεται οτι είναι ο καλύτερος τρόπος για να προλάβουμε τις τραγικές επιπλοκές του.
Χρήσιμη εξέταση τουλάχιστον ανα διετία το έγχρωμο Τρίπλεξ των καρωτίδων, που ελέγχει το βαθμό αθηροσκλήρυνσης των αγγείων απο τα οποία αιματώνεται ο εγκέφαλος, και τον κίνδυνο αρα για αγγειακά εγκεφαλικά
Χοληστερόλη- Λιπίδια
Είναι εκ των ων ουκ άνευ να γνωρίζουμε ένα απο τους πλέον σημαντικούς κινδύνους για την κατάσταση της υγείας της καρδιάς μας και των αγγείων μας. Η αιματολογική εξέταση προσδιορίζει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης HDL, που πρέπει να είναι πάνω από 40mg/dl για τους άνδρες και 50 mg/dl για τις γυναίκες και της «κακής» χοληστερόλης LDL, που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 100 mg/dl. Η ιδανική ολική χοληστερόλη πρέπει να βρίσκεται κάτω των 190 mg/dl.
Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι παρόλο που ο ένας στους τρεις Έλληνες έχει τιμές χοληστερόλης πάνω από τις φυσιολογικές, μόνο οι τρεις στους δέκα το γνωρίζουν και ακόμη πιο λίγοι δυστυχώς θεραπεύονται. Η μετρήσεις πρεπει να ξεκινούν απο 5 ετών και όχι απο την 3η ηλικία οταν η γήρανση των αγγείων μας εχει προχωρήσει...
Η θεραπεία με την κατηγορία των φαρμάκων που λέγονται στατίνες, κυριολεκτικά σώζει ζωές !
Αρτηριακή πίεση
Οι ηλικιωμένοι χωρίς αμφιβολία είναι εξορισμού πρόσωπα με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, καθώς τα 2/3 των υπερτασικών είναι άτομα άνω των 65 ετών, με την αρτηριακή υπέρταση να αποτελεί το ένα απο τους σπουδαιότερους τροποποιήσιμους μαζί με τον ΣΔ και την χοληστερόλη παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικά, εμφράγματα, νεφρική και καρδιακή ανεπάρκεια.
Η απόφαση παρέμβασης για τη θεραπεία της αρτηριακής πίεσης στηρίζεται βασικά σε δυο κριτήρια: το επίπεδο της συστολικής (μεγάλης) και της διαστολικής (μικρής) αρτηριακής πίεσης που πρέπει να μετριόνται σε ηρεμία τόσο σωματική οσο και ψυχική ! (οχι μετά απο άσκηση, πονοκέφαλο η καταστάσεις στρές).
Τονίζεται οτι 2 η 3 μετρήσεις αυξημένης πίεσης δεν σημαίνουν Υπέρταση, και ότι ακόμη και πιέσεις αρκετά αυξημένες δεν πρέπει να δημιουργουν πανικό ούτε χρειάζεται να αντιμετωπισθούν επειγόντως αν δεν έχουμε καρδιολογικό ιστορικό. Χρειάζεται μέσος όρος τουλάχιστον 50-70 μετρήσεων για να αποφασίσουμε διάγνωση και θεραπεία υπερτάσεως.
Χρήσιμη εξέταση στούς υπερτασικούς το εγχρωμο Τρίπλεξ καρδιάς (ετησίως) αλλά και το Τρίπλεξ καρωτίδων.
Πρόληψη και check up βαδίζουν μαζί και μια που ούτε το παρόν, ουτε το εγγύς μέλλον μας επιφυλλάσουν φάρμακα που να μας κάνουν νέους η αλλοιώς να μπορουν να γυρίσουν τον χρόνο πίσω, αποτελούν την μόνη πραγματική Θεραπεία που διαθέτουμε σημερα.