Οξείες επιπλοκές του Διαβήτη
Διαβητική Κετοξέωση.
Όταν το σάκχαρο ξεπεράσει στο αίμα τα 250 mg/dl, τότε πρέπει να ελεγχθεί αν υπάρχουν κετόνες στον οργανισμό. Η κετόνη που λέγεται και οξόνη, είναι παράγωγο των λιπαρών οξέων και δημιουργείται όταν δεν υπάρχει αρκετή ινσουλίνη στο αίμα αλλά κυκλοφορεί πολλή γλυκόζη, την οποία δεν μπορεί να απορροφήσει ο οργανισμός. Τότε για την παραγωγή ενέργειας καίγεται το αποθηκευμένο λίπος. Έτσι όμως, δημιουργούνται κετονικά σώματα που είναι όξινες ουσίες, πολύ βλαβερές για τον οργανισμό.
Η κετοξέωση εκδηλώνεται με υπερβολική συχνουρία, αφυδάτωση, ναυτίες, εμετούς, πόνους στην κοιλιά και στο στομάχι, δύσκολη αναπνοή, μειωμένα επίπεδα συνείδησης και μπορεί να οδηγήσει τον διαβητικό σε κώμα ή και στο θάνατο. Πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα με εισαγωγή στο νοσοκομείο.
Υπογλυκαιμία.
Πρόκειται για πολύ χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (συνήθως κάτω από 70 mg/dl έως και κάτω από 40 mg/dl). Μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική δόση φαρμάκων ή ινσουλίνης, σε καθυστερημένη λήψη τροφής ή πολύ λίγη τροφή, σε έντονη μυïκή άσκηση ή σε κατανάλωση αλκοόλ. Η υπογλυκαιμία μπορεί να είναι ελαφριά χωρίς συμπτώματα ή ήπια συμπτώματα (ζαλάδα, εφίδρωση, τρέμουλο, προβλήματα στην όραση, ταχυκαρδία). Η βαριά υπογλυκαιμία παρουσιάζει σοβαρότερα συμπτώματα (υπνηλία, αργές αντιδράσεις, έντονο αίσθημα πείνας, τάσεις λιποθυμίας, σπασμούς ή κώμα). Για να αποφύγετε την υπογλυκαιμία χρειάζεται μεγάλη προσοχή στα γεύματά σας (μην παραλείπετε γεύματα, να τρώτε λίγο πριν από κάθε σωματική κόπωση), επίσης προσοχή στις δόσεις των φαρμάκων και της ινσουλίνης. Αν όμως παρουσιάσετε υπογλυκαιμία, πρέπει αμέσως να πάρετε και για να ανεβάσετε το σάκχαρό σας (3 κουταλάκια ζάχαρη ή 1 καραμέλα ή παστίλιες σταφυλοσάκχαρου, ή ένα χυμό φρούτων με ζάχαρη). Επίσης, καθίστε ή ξαπλώστε. Σηκωθείτε μόνο αν αισθανθείτε καλά και αν το σάκχαρό σας είναι πάνω από 90 mg.