Οι θρεπτικές ουσίες που υπάρχουν μέσα στις τροφές είναι: Οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λίπη. Υπάρχουν επίσης βιταμίνες, μεταλλικά άλατα, ιχνοστοιχεία, ίνες και νερό.
Κάθε μια θρεπτική ουσία έχει τον προορισμό της και την χρησιμότητά της μέσα στον οργανισμό. Οι θρεπτικές ουσίες συνεργάζονται μεταξύ τους, αλληλοσυμπληρώνονται και αυξάνουν την αποτελεσματικότητα η μία της άλλης. Όσο μεγαλύτερη ποικιλία τροφών παίρνετε, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχετε στην γενική σας υγεία και στην αντιμετώπιση του διαβήτη.
Οι θρεπτικές ουσίες των Τροφών
ΟΙ ΠΡΩΤΕЇΝΕΣ φτιάχνουν καινούργια κύτταρα και ιστούς σε όλα τα όργανα του σώματος. Το βοηθούν να κατασκευάσει ορμόνες και σημαντικά ένζυμα. Οι πρωτεΐνες χτίζουν και μεγαλώνουν το σώμα όταν βρίσκεται σε νεαρή ηλικία και αντικαθιστούν τους ιστούς που γερνούν μετά τα 30. Υπάρχουν ζωικές πρωτεΐνες που προέρχονται από τα κρέατα, πουλερικά, ψάρια, γάλα, αυγά, τυριά, και περιέχουν τα περισσότερα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός σε σωστές ποσότητες. Υπάρχουν και οι φυτικές πρωτεΐνες που προέρχονται από τα όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και λαχανικά, αλλά περιέχουν περιορισμένο αριθμό αμινοξέων και σε μικρές ποσότητες.
ΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ εξυπηρετούν τις ανάγκες της μυϊκής δύναμης και δίνουν σημαντική ενέργεια στον εγκέφαλο.
ΤΑ ΛΙΠΗ βοηθούν τον οργανισμό να απορροφήσει τις βιταμίνες Α, D, Ε, Κ και δίνουν επίσης ενέργεια στο σώμα για να κάνει τις δραστηριότητές του. Η ποσότητα πρωτεïνών, υδατανθράκων και λιπών, που χρειάζεται κάθε άνθρωπος καθημερινά, εξαρτάται από το γένος, την ηλικία, το ύψος, το βάρος, τον βασικό μεταβολισμό και τις δραστηριότητές του.
Όλες αυτές τις θρεπτικές ουσίες μετατρεπόμενες μέσα στον οργανισμό σε θερμίδες, υπολογίζονται ως εξής:
- 15% των ημερήσιων θερμίδων πρέπει να προέρχονται από τις πρωτεΐνες
- 50% των ημερήσιων θερμίδων πρέπει να προέρχονται από τους υδατάνθρακες
- 30% των ημερήσιων θερμίδων πρέπει να προέρχονται από τα λίπη
Πόσους υδατάνθρακες χρειάζεστε;
Για κάθε 1.000 θερμίδες πρέπει να καταναλώνετε 150 γρ. Υδατάνθρακες την ημέρα.
- Για μια δίαιτα των 1.200 θερμίδων χρειάζονται 190 γρ.
- Για μια δίαιτα 1.500 θερμίδων χρειάζονται 225 γρ.
- Για ένα νεαρό άτομο δραστήριο, που έχει ανάγκη 2.000 θερμίδες, χρειάζονται 300 γρ.
Οι υδατάνθρακες είναι χρήσιμοι στον οργανισμό, γιατί εξυπηρετούν τις ανάγκες της μυïκής δύναμης, δίνοντας ενέργεια σε όλους τους μυς του σώματος για να δουλέψουν. Δίνουν επίσης σημαντική ενέργεια στον εγκέφαλο για να λειτουργήσει ικανοποιητικά. (Ο εγκέφαλος λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά με γλυκόζη, η οποία παράγεται μετά τη διάσπαση των υδατανθράκων).
Οι υδατάνθρακες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
1)τους απλούς ή ταχείας απορρόφησης, που διασπώνται πολύ γρήγορα και ανεβάζουν πολύ γρήγορα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και ενεργοποιούν έντονα το πάγκρεας ώστε να παράγει περισσότερη ινσουλίνη.
2)τους σύνθετους ή βραδείας απορρόφησης, που διασπώνται αργά και προκαλούν χαμηλή αύξηση σακχάρου στο αίμα, όταν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες.
Ο ρόλος της Ινσουλίνης
Τόσο οι απλοί όσο και οι σύνθετοι υδατάνθρακες διασπώνται μέσα στον οργανισμό και μετατρέπονται σε γλυκόζη.
Όταν η γλυκόζη αρχίσει να κυκλοφορεί στο αίμα, το πάγκρεας που βρίσκεται πίσω από το στομάχι, παράγει μία ορμόνη που λέγεται Ινσουλίνη και η οποία έχει ως έργο να βοηθά την γλυκόζη να εισχωρήσει στα διάφορα κύτταρα του σώματος για να τους δώσει ενέργεια. Η ινσουλίνη προάγει την ένωση πολλών μορίων γλυκόζης προκειμένου να σχηματιστεί το γλυκογόνο. Αυτό αποτελεί μία μορφή "αποθηκευμένης" γλυκόζης και κάθε φορά που ο οργανισμός έχει ανάγκη από γλυκόζη, διασπά το γλυκογόνο.
Όταν όλες οι αποθήκες γλυκογόνου γεμίσουν και υπάρχει ακόμα γλυκόζη (σάκχαρο) στο αίμα, την οποία το σώμα δεν χρειάζεται για ενέργεια ούτε μπορεί να αποθηκεύσει, η ινσουλίνη μετατρέπει αυτό το περίσσευμα σε λιπώδη σώματα, που ονομάζονται τριγλυκερίδια,τα οποία αποθηκεύονται στις λιπαποθήκες του σώματος και είναι το κύριο συστατικό του λιπώδους ιστού.
Γι΄αυτό το λόγο, η ινσουλίνη αποκαλείται από πολλούς επιστήμονες «Ορμόνη Παχυντής» ή «Ορμόνη Παχύνσεως».